A díj célja a fenntarthatóságon alapuló kiemelkedő szövetkezeti innováció elismerése az agrár-élelmiszeripari, halászati és erdészeti ágazatban, valamint az ENSZ 2025-ös nemzetközi szövetkezeti évének megünneplése.
A díjról:
A díjat először 2009-ben adták át. Az Egyesült Nemzetek 2025-ös Nemzetközi Szövetkezeti Éve a díj hatodik kiadását jelenti. A díj egy olyan kezdeményezés, amely a szövetkezetek által nyújtott innovatív gyakorlatokra, projektek és/vagy szolgáltatások népszerűsítésére és az innováció fellendítésére irányul az ágazatokban.
A díj elsődleges célja, hogy olyan intézkedéseket támogasson, amelyek:
- a szövetkezeti tagoknak értéket biztosítanak;
- új piacokat fejlesztenek;
- az európai szövetkezetek által nyújtott új termékek és szolgáltatások népszerűsítése.
A díj elősegíti a tapasztalat- és tudáscserét, valamint ösztönzi az innovációs folyamatok minőségi fejlesztését - mindez a mezőgazdasági termelők, az uniós polgárok, a vidéki területek és a környezet javát szolgálja.
Fontos dátumok:
- A pályázatok benyújtásának határideje: június 27., péntek
- A továbbjutott pályázatok kihirdetése: 2025. július 4. (a Szövetkezetek Nemzetközi Napja)
- A zsűri döntésének határideje: 2025. október 27.
- Díjátadó ünnepség: 2025. november 19.
A szövetkezeti innovációs díj 2025-ben:
2025-ben a szövetkezeti innovációs díj a fenntartható innovációra összpontosít. A jelenlegi piaci és politikai környezetben alapvető fontosságú a gazdasági, társadalmi vagy környezetvédelmi célkitűzések által vezérelt új piaci értékesítési lehetőségek, termékek, szolgáltatások vagy folyamatok létrehozása.
A díj célja ezért az olyan kiemelkedő innovációk és értékteremtés elismerése, amelyek a fenntarthatósági szempontokat (gazdasági, társadalmi és környezeti) aktívan integrálják a szövetkezeti vállalati rendszerekbe, az ötleteléstől a kutatáson, fejlesztésen át a marketingig.
A díjat termékek, szolgáltatások, projektek, programok és technológiák, valamint új üzleti modellek és szervezeti/irányítási struktúrák kaphatják.
A díj lehetőséget ad az európai agrár-élelmiszeripari, erdészeti és halászati szövetkezeteknek arra, hogy növeljék hosszú távú üzleti modelljeik ismertségét, és felhívják a közvélemény figyelmét a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásukra. Az innovatív és fenntartható gyakorlatokról szóló esettanulmányok bemutatásával továbbá fontos, hogy jobban kiálljanak a vállalkozói ökoszisztémájuk megerősítését elősegítő környezet és támogató jogi és politikai keretek mellett.
Kategóriák:
1. Gazdasági értékteremtés
- Olyan fenntartható élelmiszer-előállítási folyamatok fejlesztése és/vagy javítása, amelyek hozzáadott értéket képviselnek az elsődleges termeléshez, és hozzájárulnak az emberi táplálkozáshoz és jóléthez;
- Szervezeti folyamatok és/vagy stratégiák kidolgozása a szövetkezetek hatékonyságának javítása érdekében;
- Támogatások biztosítása a fiatal mezőgazdasági termelők számára;
- Az információs és kommunikációs technológiák mezőgazdasági felhasználásának innovatív módjainak tervezése, fejlesztése, értékelése és alkalmazása;
- Új elemzési eszközök, amelyek lehetővé teszik a szövetkezetek és tagjaik számára, hogy optimalizálják teljesítményüket;
- Olyan innovatív üzleti modellek, amelyek új bevételi/jövedelmi forrásokat és az éghajlatvédelmi fellépés szempontjait ötvözik;
- Marketingötletek hozzáadott érték létrehozására
2. Szociális értékteremtés
- A fiatal mezőgazdasági termelők bevonása a szövetkezeti irányító testületekbe;
- A tagok számára a szövetkezetek működéséhez elengedhetetlenül szükségesek a tiszteletbeli tisztségek betöltésének vonzóbbá tételét célzó intézkedések;
- Minden olyan tevékenység, beleértve a szociális vállalkozást, a képzést és a kommunikációt, amelynek célja a szövetkezeti tagokkal és/vagy alkalmazottakkal való kapcsolatok javítása;
- Olyan tevékenységek és projektek, amelyek arra törekszenek, hogy a gazdálkodók és családjaik számára lehetőséget biztosítsanak életszínvonaluk növelésére, a kulturális tevékenységekben való részvételük fokozására, valamint általános boldogságuk és jólétük javítására;
- Pozitív társadalmi változást eredményező üzleti stratégiák;
- Az üzleti eszközök társadalmi célokra történő felhasználása, jó ügyek és figyelemfelkeltő kampányok támogatása.
3. Környezeti értékteremtés
- Az éghajlat-változási intézkedésekkel kapcsolatos innovációk;
- A biológiai sokféleséggel, az élelmiszerbiztonsággal és a hulladékcsökkentéssel, a víz- és szennyvízgazdálkodással, illetve az erdő- és földgazdálkodással, az állategészségüggyel és a természeti erőforrások hatékonyságával kapcsolatos innovációs gyakorlatok;
- A biogazdaság általános érvényesítésére és az elsődleges termelők bevonására irányuló intézkedések és projektek;
- A gazdálkodó tagok vagy a fogyasztók viselkedésének megváltoztatásához kapcsolódó innovációk;
- Fenntartható innovációk a csomagolás, a logisztika vagy az energiahatékonyság terén.
Milyen előnyökkel jár a pályázat?
Az Európai Szövetkezeti Innovációs Díj elnyerésével járó elismerés mellett a győztesek és a döntősök egy átfogó „médiacsomagot” is kapnak, amellyel bemutathatják teljesítményüket, sikereiket és innovációikat.
A médiacsomag tartalma:
- A kiválasztott pályázatok bemutatása a brüsszeli díjátadó ünnepségen a vezető döntéshozókból és a szövetkezetek képviselőiből álló közönség előtt;
- A Copa-Cogeca 21 000 követője számára a közösségi médiában a díjazottak és a döntősök sikertörténeteinek és eredményeinek szentelt közlemény, amely eljut a szervezet tagjainak nemzeti hálózataihoz;
- A szövetkezeti innovációt bemutató videók, amelyek a díjazottakkal együttműködve készülnek majd. A nyertesek mindezen anyagokat saját belátásuk szerint használhatják fel;
- Szövetkezetek; a sikert a Copa-Cogeca hírleveleiben is címlapsztoriként népszerűsítik;
- A továbbjutott pályázatok szerepelnek egy brosúrában, amelyet a díjátadó ünnepségen osztanak ki;
- Minden pályázat megjelenik a 17reasonstocoop.eu platformon, amely az agrárszövetkezeteknek az ENSZ fenntartható fejlődési céljai elérése iránti elkötelezettségét hivatott népszerűsíteni.
Pályázati feltételek:
A díjra bármely olyan mezőgazdasági, erdészeti, agrár-élelmiszeripari, biogazdasági vagy halászati ágazatban működő szövetkezet pályázhat, amely a Cogeca valamelyik teljes jogú vagy társult tagjának tagja.
Pályázatot nyújthatnak be a fent említett ágazatokban működő, bármilyen szintű, formájú és méretű szövetkezetek, amelyek sikeresen vezették be vagy segítették a szövetkezeti innovációt az Európai Unió egy vagy több tagállamában vagy tagállamaiban.
Jelentkezés és határidő:
A pályázatokat az ad hoc regisztrációs űrlapon kell benyújtani 2025. június 27-ig (brüsszeli idő szerint déli 12 óráig).
A pályázatnak a következő kötelező adatokat kell tartalmaznia:
- a díjra pályázó szövetkezet rövid leírása és a vonatkozó elérhetőségek;
- annak a kategóriának/kategóriáknak a megjelölése, amelyre a pályázó pályázni kíván;
- az innováció leírása, beleértve az ellenőrizhető mutatókat, vagy az innovatív eredményekre vonatkozó egyéb tényszerű információkat - legfeljebb 7000 karakter szóközök nélkül.
- egy Cogeca-tag (teljes jogú tag, automatikusan csatlakozó tag vagy felvétellel csatlakozó tag) írásbeli nyilatkozata, amely igazolja, hogy a pályázó szövetkezet a tagok egyike
Az elektronikus változathoz mellékletként választható és további információk is csatolhatók (szórólapok, fényképek, videók, kiadványok stb.).
Csak a jelentkezési lapot megfelelően kitöltött, a jogosultsági feltételeknek megfelelő és a határidőn belül beérkezett pályázatok tekinthetők érvényesnek.
A pályázati űrlapot a Cogeca egyik munkanyelvén (azaz angolul, franciául, németül, olaszul, spanyolul, lengyelül vagy románul) kell kitölteni. Ha a pályázatot a másik hat Cogeca-nyelv valamelyikén nyújtják be, akkor egy angol nyelvű összefoglalót is mellékelni szükséges.
Az űrlap kitöltése körülbelül egy órát vesz igénybe.
NAK / Dr. Kozak Anita